GROS Learning
  • Home
  • Coach
  • Trainer
    • Online training persoonlijke effectiviteit
  • Auditor
  • Over mij
  • Blogs
  • Contact

Waarom samenvatten zo goed werkt

5/4/2021

1 Comment

 
Foto
Bij begeleiding van groepen vat ik vaak samen wat ik gehoord heb. “Dus de conclusie is dat jullie vinden dat je van een gemaakte afspraak mag afwijken?” Nou, zo zwart wit was het niet bedoeld.

Het leuke van samenvatten is dat het op verschillende manieren kan met verschillende effecten. Door iets scherper samen te vatten lok je een reactie uit, zo ontdekte ik. Hierdoor wordt duidelijker wat iemand bedoelt. 

Mensen slaan de samenvatting vaak over in een gesprek. Het voelt overdreven of onnodig. Je hebt het toch goed gehoord? Liever willen we gelijk reageren. Ik wil je uitdagen om eens wat vaker samen te vatten en kijk wat het effect is.

Het werkt bijvoorbeeld ook goed om een vraag of probleem helder te krijgen van je collega, een klant of een vriend(in), of zoals in mijn geval laatst een intervisiedeelnemer. Mensen hebben tijd nodig om hun gedachten te ordenen. Door samen te vatten wat je hebt gehoord, houd je iemand een spiegel voor en dat helpt het denkproces. Bovendien sluit jouw reactie beter aan op de ander. 

Wat vinden anderen waarom samenvatten zo goed werkt?
  • Mij helpt het om zeker te weten dat ik niks vergeet uit het gesprek! (Elske)
  • Relatief simpel maar zó waardevol! (Martine)
  • Wat ik zelf altijd een mooie oefening vindt, is om eerst de inbreng van de vorige spreker te laten samenvatten voordat je mag reageren. “Ik hoor jou zeggen dat .....” Heel verhelderend en het voorkomt een boel ruis. En inderdaad, we doen het veel te weinig. (Ruth)
Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen met samenvatten!
1 Comment

Asterix en Obelix in je hoofd

12/22/2020

0 Comments

 
Mijn oma is in een weeshuis opgegroeid en daar wil ik al heel lang een verhaal over schrijven. Alleen, het komt er steeds niet van, al heb ik al wel wat research gedaan. Als stimulans zou ik een cursus verhalen schrijven gaan volgen. Ook daar kwam het steeds niet van. Totdat het corona-virus ons leven op zijn kop zette en ik meer tijd had.
Foto
Hoe komt het nou dat we plannen maken maar het niet uitvoeren? Ik las daar een interessant stukje over in een boek van Joachim Bauer.

Read More
0 Comments

Perfectionisme, nadelig of nuttig?

8/5/2020

4 Comments

 
Zelf kon ik behoorlijk nerveus worden als ik aan het begin van een ontwikkelopdracht voor een training, tegen mezelf zei dat het perfect moest worden. Mezelf zo onder druk zetten, leidde ertoe dat het nooit klaar was. Ik bleef eraan sleutelen totdat het in mijn ogen 100% goed was. Omdat ik natuurlijk de deadline wilde halen, gaf dat stress.
Picture
Totdat een leidinggevende tegen mij zei, dat 80% ook goed was. Hij vertelde me over de 80/20-regel (wet van Pareto, een econoom). Twintig procent van je inspanning leidt tot tachtig procent van het resultaat. Ik besefte dat te veel van mijn inspanning ging zitten in die laatste twintig procent om er 100% van te maken. En dat werd niet eens verwacht!

Hoe komt het dat we zoveel extra inspanningen leveren voor een perfect resultaat? De angst die erachter zit, lees ik in het boek ‘De mythe van perfectionisme’.

Read More
4 Comments

Het verhaal van Sabine

6/12/2020

2 Comments

 
De meeste medewerkers willen hun eigen problemen oplossen. Zij hebben de intentie hun werk zo goed mogelijk te doen. In de artikelen die ik las tijdens de corona-crisis, stond zelfs dat mensen vaak meer doen en langer doorwerken om alles goed te laten verlopen.
Picture
Zo ook Sabine, een zorgprofessional (vanwege de privacy niet haar echte naam). Zij begeleidt verstandelijk gehandicapten in een zorginstelling en ze heeft een gezin met twee jonge kinderen. Ze legt de lat hoog voor zichzelf en stelt hoge eisen. Ze heeft het gevoel veel ballen in de lucht te moeten houden. Dat wordt haar de laatste tijd te veel. Dit leidt tot emotionele uitbarstingen, waar ze later spijt van heeft.

Read More
2 Comments

Betrokkenheid in corona-tijd

5/26/2020

1 Comment

 
Een paar weken terug lag ik wakker. Ik dacht aan de grote gebeurtenissen die een impact hadden in mijn leven. Zoals verhuizen naar een andere stad en zelfs naar een ander land, ander werk, mijn huwelijk, voor mezelf beginnen. Iedere keer maakte ikzelf de keuze.
Picture
Tot op een dag de corona-crisis in volle hevigheid losbarstte. De ene na de andere opdracht en afspraak werd geannuleerd, waardoor ik voor het eerst in jaren een lege agenda had. Het deed me denken aan nog zo’n lege periode in mijn leven, toen mijn man en ik terugkwamen in Nederland en hier ons leven weer gingen opbouwen.

Maar er is een groot verschil. De impact van de corona-crisis drong mijn leven binnen zonder dat ik daar voor gekozen had. De zaken waar ik wat over te zeggen had, werden gereduceerd! Terwijl de zaken waar ik me bij betrokken voelde, juist groeiden; betrokkenheid bij familie en vrienden, mijn stad Amersfoort, Nederland.

Steven Covey schrijft in zijn boek ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’ over de cirkels van invloed en betrokkenheid (zie afbeelding hierboven). Mijn cirkel van invloed voelde ineens heel klein. Mijn cirkel van betrokkenheid werd juist een stuk groter.

Interessante vraag is hoe je daarmee omgaat. Steek je je tijd en energie in de zaken waar je toch geen invloed op hebt? Of kies je ervoor om te focussen op waar je nog wel enige invloed op hebt?  

Terwijl artsen en verplegend personeel overuren maakten, voelde ik me eerst machteloos (cirkel van betrokkenheid). Tot ik artsen op het nieuws hoorde zeggen dat zij afhankelijk zijn van wat de mensen in de samenleving doen.

Ik besefte dat ik wel invloed heb, door me aan de RIVM regels te houden (cirkel van invloed). Het drong tot me door hoe belangrijk mijn gedrag was (en is). Hierdoor voelde ik me ineens een stuk beter.

Een concreet inzicht kwam in me op. Waarom ga ik me niet als coach aanbieden aan (zorg)medewerkers die een luisterend oor nodig hebben? En zo kwam het dat ik me registreerde bij sterkinjewerk.nl. En via Samen voor Amersfoort bied ik t/m eind mei 2 uur gratis online coaching aan. Een zorgmedewerker heb ik al kunnen coachen.

Wat ik me realiseerde die nacht dat ik wakker lag, is dat er tijd nodig is om je cirkel van invloed te vergroten. Het is een proces, waarin je uiteindelijk zelf weer keuzes gaat maken! Er komt een moment dat je kunt focussen op wat je gezien de omstandigheden wel kunt doen, waardoor je weer proactief bent en plannen kunt gaan maken.

Herkenbaar? Ik ga er graag over met je in gesprek.
Wil je gecoacht worden om je cirkel van invloed te vergroten? Neem dan contact op. Ik bied twee uur gratis online coaching aan als je je aanmeldt in mei.
1 Comment

    Anneke Gros

    Trainer en  Coach persoonlijke effectiviteit

    Foto

    Archief

    May 2021
    December 2020
    August 2020
    June 2020
    May 2020

Copyright © 2020 | Telefoon: 06-53649858 | KvK 32102218 | BTW NL001919676B47 | Algemene voorwaarden 
  • Home
  • Coach
  • Trainer
    • Online training persoonlijke effectiviteit
  • Auditor
  • Over mij
  • Blogs
  • Contact